بکارگیری کانکتورهای الکترونیکی مدولار یکی از عوامل مهم در ارتباطات و خدمات داده در سراسر جهان است و یکی از پرکاربردترین دستگاه ها در خانواده دستگاه های مدولار، کانکتور (یا سوکت) RJ45 است.
سیستم کانکتور مدولار توسط AT&T در دهه ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ گسترش یافت و به عنوان بهترین جایگزین کانکتورهای حجیم تلفن که نصب بسیار سختی داشتند، مورد استفاده قرار گرفت. این سیستم اتصال دهنده جدید راه اندازی ساده، سریع و راحت را ارائه میدهد که میتواند توسط یک تکنسین در محل یا توسط کاربر در خانه نصب شود. این خط در طول سالها گسترش یافته است و شامل پایههای ارتباطی داده مانند RJ45 است که برای شبکههای کامپیوتری توسعه یافته است. در واقع، کانکتورهای RJ45 معمولاً به عنوان اتصال دهندههای اترنت شناخته میشوند.
کانکتور RJ45 چیست؟
Registered Jack 45 (کانکتور RJ45) یک دستگاه اتصال مدولار در کابلهای شبکه است.کانکتورهای شبکه RJ45 معمولاً در دو انتهای یک اتصال اترنت (اینترنت سیمی) دیده می شوند. در ظاهر شبیه به دوشاخه ها و جک های تلفن هستند که خطوط ثابت را به دیوارها یا تابلوهای برق متصل می کنند با این تفاوت که کانکتورهای RJ45 کمی بزرگتر هستند. این دستگاه ها الگوهای سیم کشی و مشخصات سیگنال را پوشش می دهند.
سوکت های RJ45، مانند سایر کانکتورهای مدولار،دارای کنتاکتهای فلزی هستند که با کانالهای پلاستیکی عایق از هم جدا شدهاند. کانال ها در یک سوکت منطبق قرار می گیرند و کانکتورها با یک زبانه در جای خود قفل می شوند که آنها را ایمن می کند و قابل جابجایی هستند. در داخل، دستگاههای RJ45 دارای ۸ پین و ۸ موقعیت سیم هستند که برای کنترل سیگنالها یا برق استفاده میشوند، بنابراین میتوانند ۴ جفت سیم پیچ خورده را در خود جای دهند.
پیکربندی RJ45 (8 پین) مشابه کانکتورهای ۸P8C است، اما کانکتورهای RJ45 دارای زبانهای هستند که فقط اجازه میدهد دستگاه را در یک جهت با یک سوکت سازگار قرار دهید تا از اتصال سیمکشی نامناسب جلوگیری شود. از این رو، RJ45 یکی از انواع کانکتورهای ۸P8C است. در استفاده رایج، اکثر کانکتورهای ۸P8C به عنوان RJ45 نامیده می شوند، اما این کاملاً دقیق نیست. میتوانید کانکتورهای ۸P8C را به سوکتهای RJ45 وصل کنید، اما نمیتوانید برعکس آن را انجام دهید.
ویژگی ها و قابلیت های RJ45
Registered Jack 45 (کانکتور RJ45) یک دستگاه اتصال مدولار در کابلهای شبکه است.کانکتورهای شبکه RJ45 معمولاً در دو انتهای یک اتصال اترنت (اینترنت سیمی) دیده می شوند. در ظاهر شبیه به دوشاخه ها و جک ها
کانکتورهای RJ45 ویژگیهای مهم کانکتورهای مدولار را دارا هستند، از جمله هزینه کم، مونتاژ کانکتور و سیمکشی بدون لحیم کاری، تولید سریع کابلهای سفارشی، نصب آسان، مونتاژ ساده با ابزار ساده، و امکان سفارشیسازی کابلها در محل. همچنین سوکت ها (یا پریزها) می توانند در جهت عمودی یا افقی باشندکه از سیم کشی نادرست جلوگیری می کنند و با پیکربندی ۸ پین میتوان از آنها در برنامههای سختتر و پرمصرفتر استفاده کرد.
ویژگی های دیگر شامل موارد زیر میباشد:
- محافظ: برای لغو اثرات EMI/RFI
- کلید زدن: برای اطمینان از درج مناسب
- قابلیت های مختلف نصب: برای اجازه دادن به روش های پانل، تخته، سطح یا سوراخ
- نمایشگرها و نشانگرها: برای نشان دادن وضعیت اتصال
- مغناطیسی یکپارچه: برای محافظت بهتر و حفاظت جریان
- Hi-Reliability (Hi-Rel) محصولات: برای محافظت از سخت افزار و اتصال
سوکت های RJ45، مانند سایر کانکتورهای مدولار،دارای کنتاکتهای فلزی هستند که با کانالهای پلاستیکی عایق از هم جدا شدهاند. کانال ها در یک سوکت منطبق قرار می گیرند و کانکتورها با یک زبانه در جای خود قفل می شوند که آنها را ایمن می کند و قابل جابجایی هستند. در داخل، دستگاههای RJ45 دارای ۸ پین و ۸ موقعیت سیم هستند که برای کنترل سیگنالها یا برق استفاده میشوند، بنابراین میتوانند ۴ جفت سیم پیچ خورده را در خود جای دهند.
پیکربندی RJ45 (8 پین) مشابه کانکتورهای ۸P8C است، اما کانکتورهای RJ45 دارای زبانهای هستند که فقط اجازه میدهد دستگاه را در یک جهت با یک سوکت سازگار قرار دهید تا از اتصال سیمکشی نامناسب جلوگیری شود. از این رو، RJ45 یکی از انواع کانکتورهای ۸P8C است. در استفاده رایج، اکثر کانکتورهای ۸P8C به عنوان RJ45 نامیده می شوند، اما این کاملاً دقیق نیست. میتوانید کانکتورهای ۸P8C را به سوکتهای RJ45 وصل کنید، اما نمیتوانید برعکس آن را انجام دهید.
استانداردهای قابل اجرای کانکتور RJ45
چندین استاندارد مهندسی وجود دارد که بر اساس کاربرد آنها، برای اتصالات RJ45 اعمال می شود. ANSI/TIA 1096-A ابعاد فیزیکی اساسی، ویژگی های مکانیکی و الزامات تماس دستگاه های RJ45 را پوشش می دهد. استانداردهای اولیه سیم کشی T-568A و T-568B سیم کشی و پین اوت های RJ45 را پوشش می دهند. استانداردهای IEEE 802.3at، ۸۰۲٫۳af و ۸۰۲٫۳bt مشخصات اترنت و جزئیات مربوط به برق دستگاههای اترنت (PoE) را پوشش میدهند، جایی که کانکتور جریان الکتریکی را به دستگاه نهایی میرساند. IEEE 1394 ساختار گذرگاه رابط داده مورد استفاده در دستگاه های RJ45 را تعریف می کند. استانداردهای دیگر نیز بر اساس کاربرد آنها ، کابل ها یا سیم کشی های مورد استفاده در دستگاه های RJ45 را پوشش می دهند.
کاربردهای فعلی دستگاه های RJ45

دستگاههای RJ45 اغلب برای اتصال یک دستگاه متصل به اینترنت (مانند کامپیوتر) با دستگاه شبکه دیگری مانند سرور، روتر، مودم، تلویزیون هوشمند، کنسول بازی و سایر دستگاههایی که از پروتکل اترنت استفاده میکنند استفاده میشوند. شبکه های اترنت هم در محیط های حرفه ای و هم در محیط های خانگی مورد استفاده قرار میگیرند. سیمکشی سخت با استفاده از دستگاههای RJ45 سرعت دادههای بالاتر با ثبات و امنیت انتقال داده را ممکن میسازد.
فناوری RJ45 در حال استفاده روزافزون در برنامههای ارتباط دادهای است که اجزای سیستم را در معرض رطوبت، گرد و غبار، لرزش یا فشار مکانیکی قرار میدهند. ویژگیهای مختلف کانکتورها عملکرد لازم برای مقاومت در این محیطها را ممکن میسازند.
RJ45 و اترنت
اترنت راهی ساده برای اتصال رایانه ها و دیگر دستگاه ها در یک فضای فیزیکی است. انتقال داده ها را از طریق یک شبکه محلی (LAN) یا شبکه گسترده (WAN) ممکن میشود و اتصال میان دستگاه ها از طریق کابل صورت میگیرد. محبوبیت بالای فناوری اترنت به دلیل تعادلی است که بین سهولت نصب، سرعت، هزینه و پشتیبانی از پروتکل گسترده شبکه ارائه می دهد. کانکتورهای RJ45 دستگاه های استانداردی هستند که در راه اندازی شبکه استفاده می شوند.
EtherCAT چیست؟
EtherCAT مخفف Ethernet for Control Automation Technology است. این پروتکل در سال ۲۰۰۳ معرفی شد و توسط استاندارد ۶۱۱۵۸ کمیسیون بین المللی الکتروتکنیکی (IEC) تعریف شده است. یک پروتکل شبکه بسیار انعطاف پذیر است که توسط صنعت برای اتوماسیون کارخانه، تست و اندازه گیری و سایر کاربردها استفاده می شود. با سرعت بالا کار می کند و بسیار کارآمد است. همچنین از کانکتورهای RJ45 در پیاده سازی شبکه EtherCAT استفاده می شود. سخت افزار خاص دیگری مورد نیاز نیست. دستگاه های موجود در شبکه EtherCAT دارای دو پورت RJ45 هستند که یکی به گره قبلی شبکه و دیگری به گره بعدی متصل است و امکان استفاده موثر از پهنای باند را فراهم می کند.
کابل کشی Cat5 و Cat6
کابل کشی که در شبکه های Ethernet و EtherCAT مورد استفاده قرار میگیرد در نسخه های مختلف موجود است. کابل های Cat5 و Cat6 هر دو برای اتصال کامپیوترها در یک شبکه استفاده می شوند، اما عملکردهای متفاوتی دارند.
کابل Cat5 از ۴ جفت سیم پیچ خورده تشکیل شده و با وجود استفاده زیاد در گذشته، به دلیل کابل Cat5e در حال منسوخ شدن است. Cat5e همچنین از ۴ جفت سیم پیچ خورده ساخته شده است اما به دلیل تغییرات طراحی تا ۱۰ برابر سریعتر از Cat5 است و مقاومت بیشتری در برابر تداخل دارد.
کابل Cat6 نیزاز ۴ جفت پیچ خورده ساخته شده ، اما سریعتر از Cat5e است، ظرفیت و عملکرد پهنای باند بیشتری دارد، تداخل از طریق محافظ را کاهش می دهد کابل Cat6 اغلب در تاسیسات شبکه ای که به سرعت گیگابیت می رسند استفاده می شود. کابل جدیدتر Cat6a پوشش پلاستیکی ضخیم را برای کاهش بیشتر تداخل اضافه می کند و می تواند برای کابل کشی طولانی تر (تا ۳۲۸ فوت) استفاده شود. کابل Cat7 به طور تدریجی پهنای باند را بهبود می بخشد.
در نظر داشته باشید که هر یک از این طرح های کابل با ۴ جفت پیچ خورده یا هشت سیم کار می کند، در نتیجه برای اتصال همه آن سیم ها، اتصالات RJ45 با ۸ پین ضروری است. همه کابل های Cat5، Cat5e، Cat6، Cat6a، Cat7 و Cat7a از کانکتورهای RJ45 استفاده می کنند.
آموزش سوکت کردن کابل شبکه(RJ45)
ابزار مورد نیاز:
- کابل شبکه
- سوکت شبکه یا سوکت RJ-45
- استریپر (Stripper)
- روکش یا کاور سوکت شبکه
- آچار شبکه
مراحل سوکت زدن کابل شبکه:
مرحله ۱: با استفاده از استریپر حدود ۱ اینچ روکش کابل را جدا کنید مراقب باشید سیمهای رسانای داخلی را زخمی نکنید.
مرحله۲: هر ۴ جفت سیم پیچ خورده را از هم جدا کنید و هر جفت را باز کنید تا در نهایت ۸ سیم جداگانه داشته باشید. سیم ها را تا حد امکان صاف کنید، زیرا برای قرار دادن در کانکتور باید خیلی صاف باشند.
مرحله۳: کابل را طوری نگه دارید که انتهای سیم به سمت خودتان باشد. از چپ به راست شروع کنید، سیمها را بهصورت نواری صاف کنار هم قرار دهید و آنها را به ترتیب سفید/نارنجی، نارنجی یکدست، سفید/سبز، آبی یکدست، سفید/آبی، سبز یکدست، سفید /قهوه ای، قهوه ای کنار هم ردیف کنید.

مرحله۴: با استفاده از آچار انتهای کاب را ببرید و مطمئن شوید که انتهای سیم های یکنواخت است.
مرحله ۵: کانکتور RJ45 را طوری نگه دارید که پین ها به سمت خودتان و طرف گیره دوشاخه به سمت پایین باشد، سیم های صاف و مرتب شده را با احتیاط وارد کانکتور کنید و فشار دهید تا انتهای سیم از پین ها خارج شود.
مرحله۶: بررسی کنید که انتهای سیم هایی که از سمت پین کانکتور خارج می شوند به ترتیب درستی قرار گرفته اند. در غیر اینصورت آنها را از کانکتور جدا کنید، دوباره به شکل درست ردیف کنید و وارد کنید. در نظر داشته باشید، زمانیکه کانکتور روی کابل قرار می گیرد، دائمی است. اگر متوجه شدید که اشتباهی در ترتیب سیم پس از انجام کار صورت گرفته، باید کانکتور را قطع کرده و از اول شروع کنید!
مرحله۷: کانکتورو کابل آماده شده را در شیار RJ45 آچار قرار دهید. دسته های آچار را محکم هم فشار دهید و نگه دارید.